BureauAPS_Heemvaert_008.jpg

Wat te doen bij overlijden

1

Er is geen haast. Neem na het moment van overlijden gerust de tijd om bij te komen van wat er gebeurd is en nog even samen te zijn. Een moment van bezinning samen met andere nabestaanden voordat er van alles geregeld moet worden.

2

Bel de huisarts. Wanneer jullie eraan toe zijn, bel je met de huisarts. Deze komt langs om het overlijden vast te stellen.

3

Neem contact op met een uitvaartbegeleider. Ongeacht of en waar er een uitvaartverzekering is afgesloten, je bent vrij om de uitvaart zelf vorm te geven of je bij te laten staan door een uitvaartbegeleider.

“De bron van verdriet is de liefde die men voelt voor de overledene”

De dagen tot de uitvaart

Goed afscheid nemen betekent tijd nemen om dingen tot je door te laten dringen. Er moeten heel wat ingrijpende beslissingen worden genomen. Het is goed om stapsgewijs te werk te gaan. Deze dagen staan in het teken van afscheid nemen en het regelen van de uitvaart. Samen organiseren we een unieke uitvaart waarbij jullie zo veel zelf doen als past. Soms ben ik op de achtergrond en wanneer nuttig of nodig draag ik ideeën aan. Graag geef ik duiding aan de gebruiken en rituelen die er zijn, juist dat biedt ruimte om ervan af te wijken of deze te omarmen.

De dag van de uitvaart

Het is van belang dat het afscheid echt en oprecht is. Dan worden mensen geraakt en mogen pijn en andere emoties gevoeld worden. Tranen maken pijn vloeibaar. De afgelopen dagen hebben we samen een mooi programma vormgegeven, dat mogen jullie nu loslaten. Ik zorg dat alles verloopt zoals we samen bedacht hebben. Het laatste afscheid laat dierbare nieuwe herinneringen achter.

BureauAPS_Heemvaert_030.jpg

Na de uitvaart

De uren na de uitvaart kunnen onwerkelijk aanvoelen en dan ben ik er nog voor jullie. Indien wenselijk zorg ik dat een thuiskok jullie voorziet van een mooie maaltijd of als jullie dat liever hebben zorg ik voor een goed gevulde boodschappenmand. In de dagen, weken en maanden na de uitvaart komt er veel op jullie af. Ook tijdens deze periode ben ik er om aan te sluiten op jullie behoeften. Van het regelen van praktische zaken zoals de digitale nalatenschap, uitruimen van een huis of verkopen van de boedel tot het bieden van ruimte om te praten over het verlies met specialisten in rouwverwerking.

De kosten van een uitvaart

Elke uitvaart is uniek en maatwerk. De kosten hangen af van de wensen en keuzes. Transparantie vind ik ontzettend belangrijk. Jullie ontvangen zo snel mogelijk van mij een kostenbegroting voor het organiseren van de uitvaart en de eventuele diensten na de uitvaart. De services na de uitvaart neem ik optioneel in het overzicht op. Jullie kunnen hier later altijd nog over beslissen.