top of page
  • Foto van schrijverMarsha Brink

DE KUNST VAN HET HERINNEREN

Wat had ik een mooie ontmoeting met een bijzondere kunstenares. Jacomijn volgde ik al een tijdje via de social media en nu mocht ik een kijkje in haar atelier nemen. Ik hou er enorm van als ik mensen mag ontmoeten die vanuit verwondering en oprechte nieuwsgierigheid kijken naar materialen en daar de mooiste dingen mee maken.


Ik geef mijzelf een cadeautje om te herinneren

Dit bezoek is een beetje tweeledig, uiteraard ben ik op zoek naar bijzondere leveranciers om mee samen te werken binnen Heemvaert. Prachtig dat ik nabestaanden nu kan attenderen op deze hele mooie urnen, herinneringsboxen en as sieraden.


De tweede reden is dat ik nog wat as heb van mijn moeder. Toen zij overleed, was ik alleen maar op de hoogte van de ‘standaard as sieraden’. En die zijn best saai, als ik eerlijk ben, dus heb ik toen niets gedaan, de asbus staat nu nog op zolder. Vandaag besloot ik mijzelf een cadeautje te ge ven en een mooie hanger te bestellen. Jacomijn gaat hem speciaal voor mij maken. Ik neem me voor deze ketting te dragen bij elke uitvaart die ik mag verzorgen. Heel bijzonder om de kracht van mijn moeder te kunnen voelen, want het vormgeven van haar uitvaart is mijn inspiratie en daarom ben ik gestart met Heemvaert: Een uitvaart om te herinneren.


Ik breng nabestaanden graag met Jacomijn in contact indien wenselijk ga ik met jullie mee naar haar atelier in Amsterdam. Elke ‘Koester’ is een handgemaakt kunstwerk in de vorm van een mini urn, ashanger of gedenkdoos. Daarmee heb je de herinnering aan je geliefde altijd dicht bij je. Je neemt hem makkelijk mee. Naar je werk of het strand. Je legt hem onder je kussen, zet hem op tafel of houdt hem dicht tegen je aan. Het is een tastbare uiting van liefde en dankbaarheid voor iemand die in je leven is geweest.


De kunst van het herinneren

Zo herinner ik mijzelf er aan dat ik de schoonheid in elk detail moet blijven opzoeken. Juist voor de families die ik mag bijstaan om een uitvaart om te herinneren vorm te geven. Ik denk nog even terug aan de andere mooie ontmoeting met Radboud Spruit en leen zijn tekst: “Schoonheid biedt troost.’ In mijn blog van volgende week meer over deze bijzonder ontmoeting.


Over Jacomijn van der Donk (www.koestersteen.nl)

Na 25 jaar te hebben gewerkt als sieraadontwerper, werd ik getroffen door een groot persoonlijk verlies. Om hier mee om te kunnen gaan en het een plek te geven heb ik deze collectie van mini urnen, as sieraden en gedenkdozen ontworpen. In eerste instantie voor mezelf, maar nu ook voor anderen die de herinnering aan een dierbare willen koesteren.


Ik ben gefascineerd door onverwachte natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld takken, stenen en verfborstels, haar. Met mijn ervaring en talent blaas ik ze nieuw leven in. Zo wordt een oud penseel, een bescheiden takje, een kei of kiezel een kunstwerk om neer te zetten of te dragen.


In 1990 studeerde ik af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam als sieraadontwerper. Door de jaren heen is mijn werk door diverse (internationale) musea, waaronder het Louvre in Parijs en het Stedelijk Museum in Amsterdam, tentoongesteld en aangekocht. Ook wordt mijn werk regelmatig gebruikt voor modestyling en fotografie.


Wil je meer weten over de Koesters? Bel of mail me dan vertel ik je er alles over en als je wil gaan we bij Jacomijn langs in haar unieke atelier in Amsterdam.


Ik ben bereikbaar via 023-2078050 of via marsha@heemvaert.nl


Comments


bottom of page