top of page
Foto van schrijverMarsha Brink

Een lekkere Dood


cake fontein koffie uitvaart eten
Peer Vink, Koffie- en Cakefontein, 2023. Foto: Peter Lange

Nog even geen komkommer nieuws! Graag attendeer ik jullie een bijzondere thematentoonstelling over eten en rouw in Museum TotZover. Dit is een geweldig museum over de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder.


Ik kan niet wachten er heen te gaan, nu alvast een mooie beschrijving van wat je gaat ontdekken als je er een bezoekje aan waagt.



Wat eten we bij afscheid en rouw?


De Volkskrant en Het Parool schreven er al over: de nieuwe tentoonstelling over onze rijke traditie op het gebied van rouwkost. In Nederland eten en drinken we namelijk wat af als we rouwen. Beleef de veelzijdigheid van onze eetcultuur rondom het grote afscheid met topkunstenaars zoals Remy Jungerman, Narges Mohammadi, Marije Vogelzang, Klaas Gubbels en vele anderen. Er zijn films, documentaire foto’s, veel heerlijke objecten én hedendaags rouwservies. In de tuin staat zelfs een koffie- en cakefontein!


Een Lekkere Dood laat zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt.


Koffie, cake, bitterballen of halva?

We eten en drinken wat af als we rouwen. Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van rouwkost en ook nu is er volop ontwikkeling als het gaat om koffietafels en rouwmaaltijden. Museum Tot Zover organiseert een expositie over eetcultuur en het grote afscheid. Er is prachtige kunst en veel informatie over oude tradities en hedendaagse gebruiken. En er is eerherstel voor de cake.

Alicia Framis, Somebody Left, 2013. Foto: Peter Lange

Het belang van eten en drinken tijdens rouw kan niet worden overschat. Het geeft verkwikking bij verdriet en helpt omgaan met de dood. Voedsel geeft energie en troost. Het schept zelfs een klein moment van genot, over de grenzen van de pijn heen. Er kleven ook herinneringen aan. Bepaalde gerechten, smaken of geuren kunnen je nog jaren later laten terugdenken aan gestorven dierbaren: “Dat vond zij zo lekker.”


Eten bij het afscheid is van alle tijden. Denk aan de krakelingen, het loofbier en de koffietafels. Samen eten zorgt voor verbinding, bijvoorbeeld tijdens een uitvaart. Wat je dan eet verschilt van persoon tot persoon en verandert mee met de tijd. De bitterbal wordt steeds meer gesignaleerd in de koffiekamers, maar de cake blijft onverminderd populair. De winnaar van de Grote Uitvaartcaketest heeft een ereplaats in de tentoonstelling.


Een Lekkere Dood laat zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. Wist je dat er nog best vaak eten mee gaat in de kist? Er is documentaire fotografie in de expositie en de eetthematiek is verweven door de vaste museumpresentatie. Het museum toont bovendien een uitgebreide collectie oude en nieuwe rouwserviezen, én je kunt ruiken aan geuren die horen bij rouwen en begraven.


Een keur aan hedendaagse kunstenaars werkte mee. Van Remy Jungerman is een indringende video te zien en Narges Mohammadi maakte een muur van halva. In de tuin staat een fontein; het is een monument voor koffie en cake, van Peer Vink. Culinair historicus en filmmaker Kiriko Mechanicus maakte zeven video’s over culinaire rouwgebruiken. Voor de audiotour strikte het museum Petra Possel (Mangiare!).


Een Lekkere Dood – wat eten we bij rouw en herinnering? is vanaf 9 juni te zien in Museum Tot Zover, Amsterdam.


Gijs Assmann, Raúl Ortega Ayala, Razia Barsatie, Alicia Framis, Klaas Gubbels, Remy Jungerman, Erik Mattijssen, Kiriko Mechanicus, Narges Mohammadi, Mai van Oers, Carmen Schabracq, Studio Lernert & Sander X Aux Raus, Peer Vink, Marije Vogelzang, Kees de Vries + veel afscheidsfotografen.


De tentoonstelling is er gekomen dankzij financiële bijdragen van Mondriaan Fonds, Vaillant Fonds, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.


Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder.


Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train

(***** de Volkskrant), Post Mortem, De Laatste Aai (**** de Volkskrant) en herman de vries * vergaan.

Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.




Comentarios


bottom of page