top of page
  • Foto van schrijverMarsha Brink

Foto’s maken van een uitvaart? Zo ongepast!

Een leven eindigt, maar de liefde blijft. De herinnering aan die liefde ook, zeker met prachtige foto’s van de uitvaart. Wij vinden het het mooiste is als een afscheidsfotograaf de hele uitvaart fotografeert, van vertrek thuis, bij de ceremonie, tot de wandeling naar het graf of vertrek naar de condoleance. Een goede fotograaf ziet de kleine, onverwachte en ontzettend belangrijke gebaren van liefde en connectie en legt die subtiel vast. Het is een herinnering die steun kan geven, je kunt altijd terugkijken op het afscheid waarin jouw dierbare geëerd werd.


Vier redenen waarom een afscheidsfotograaf niet vergeten mag worden bij de organisatie van een uitvaart:


1. Voor jonge kinderen

Foto’s zijn van onschatbare waarde voor kinderen die te klein zijn om deze dag bewust mee te maken. Vaak worden momenten uit een uitvaart door kinderen vergeten, ze zijn nog te jong. Foto’s zorgen ervoor dat een kind een tastbare herinnering heeft van een uitvaart van een dierbare overledene. Bijvoorbeeld een tante die een gedicht voorlas, een mooi bloemstuk op de kist, een tekst die op de kist geschreven was of een oom die ook aanwezig was. Door de foto’s kunnen ze het afscheid van hun dierbare blijven herinneren.


2. Foto’s vervagen niet

Bij volwassenen komt het voor dat momenten en herinneringen gaan vervagen. We proberen ons vast te houden aan belangrijke momenten in het leven waaronder ook het afscheid van een dierbare. Foto’s vervagen niet, zijn altijd te bekijken wanneer je daar behoefte aan hebt. Dit zal ervoor zorgen dat je de uitvaart in het geheel kunt herbeleven en wellicht zie je dan momenten die je waarschijnlijk niet bewust hebt beleefd op de dag zelf.


3. Voor dierbaren die niet aanwezig konden zijn

Het komt weleens voor dat niet alle nabestaanden aanwezig kunnen zijn bij een uitvaart van een dierbare overledene. Het zal altijd moeilijk voor deze nabestaanden blijven, maar foto’s kunnen ervoor zorgen dat ze iets tastbaars hebben waardoor ze de uitvaart toch kunnen “beleven” op hun manier.


4. Helpt bij het rouwproces

Je organiseert met veel liefde en zorg een laatste afscheid voor je dierbare geliefde. Een dag met moeilijke, bijzondere en vooral dierbare momenten. Een afscheidsfotograaf legt die momenten vast zodat je na de uitvaart, wanneer je daar behoefte aan hebt, nog eens terug kan kijken op deze dag. De dag van de uitvaart gaat voor vele als een roes voorbij, foto’s zijn blijvende herinneringen, zij vertellen het verhaal van een leven dat geëerd is in een uitvaartceremonie.


Wij werken ontzettend graag samen met Nienke Koedijk. Zij is documentaire fotografe en specialiseert zich in het vastleggen van uitvaarten. Echte emoties, echte verhalen legt ze vast met oog voor de kleinste meest waardevolle details. Neem gerust een kijkje op haar website: https://nienkekoedijk.com/laatste-momenten-afscheidsfotografie/


Heb je vragen hebben over het inzetten van een fotograaf bij een uitvaart?We helpen graag! Neem contact op via:
023-2078050 of via info@heemvaert.nl

Comments


bottom of page