top of page
  • Foto van schrijverMarsha Brink

Schoonheid biedt troost

Als een dierbare komt te overlijden dan moet er veel geregeld worden. Eén van de dingen waar men vaak als eerste aan denkt is een grafkist. Een grafkist staat voor velen symbool voor de dood. Grafkisten zijn er in vele soorten en maten maar veelal standaard. Radboud Spruit doet dit echter anders, vanuit passie en liefde maakt hij prachtige milieuvriendelijke grafkisten. Ik had de eer hem te ontmoeten.

Grafkist Radboud Spruit

Als relatieve nieuwkomer in de uitvaartbranche wil ik het graag anders doen en ben ik op zoek gegaan naar mensen die mijn visie delen. Ieder mens is bijzonder op zijn eigen wijze, dus waarom een standaard uitvaart als het leven eindigt? Radboud Spruit is zo’n bijzonder persoon. Door zijn eigen ervaringen met de dood, in zijn functie als misdienaar in zijn jonge jaren en zijn ervaringen later bij het overlijden van zijn moeder, ontstond bij hem de wil om het anders gaan doen, persoonlijker.


Grafkisten waren eng en lelijk en het dragen doet pijn aan de handen.

Daarvan uit ontstond het idee om ooit voor zichzelf een andere kist te maken; één die er totaal anders uit zou zien. Dat idee bleef jaren in zijn hoofd zitten en begin jaren negentig heeft hij zijn gedachten omgezet in een ontwerp en bouw van die bijzondere kist. Vanaf dat moment werd hij gegrepen door het maken van kisten. Kisten die niet eng zijn, kisten die juist zouden aantrekken in plaats van afstoten. Die aaibaar moesten ogen en waar je een dierbare zelf in durft te leggen. Een kist die mensen uitnodigt om zelf te dragen en zo een dierbare naar een laatste rustpunt te brengen. Het werd een lange en boeiende weg tot waar hij nu is, inmiddels maakt hij dag in dag uit alleen maar kisten en ervaart dit als het mooiste beroep ter wereld.


Petronella de kist vernoemd naar zijn moeder

Grafkist Radboud Spruit

Petronella is de naam van een kist die hij eigenlijk voor zijn moeder had willen maken, mooi, zacht aaibaar ogend, Radboud vernoemde deze kist naar zijn moeder. Een andere bekendere kist uit de hand van Radboud is de Cocon. Prachtig mooi rond vormgegeven die als een mooie houten huls de overledene omhelst. Deze kist is helemaal rond, in de vorm van een cocon. Het is een mooie kist om te maken, maar heel arbeidsintensief. De kisten van Radboud zijn alleen vooraf te bestellen, vanwege het arbeidsintensieve proces heeft hij nauwelijks tot geen voorraad.


Vlindersluitingen voegt schoonheid toe aan de standaard fabriekskist.

Radboud maakt alles dus zelf, met de hand en dat vergt tijd en geduld. Helaas is dat er soms niet en daarom wilde hij ook de fabriekskisten mooier maken. Hij heeft vlindersluitingen ontworpen. Dit zijn houten vlinders die in plaatst van de gebruikelijke knop gebruikt kunnen worden om de kist te sluiten. Inmiddels zijn deze vlinders bijna bekender dan Radbouds kisten. In het begin maakte hij de vlinders nog zelf maar toen er te veel vraag naar kwam heeft hij besloten een ex-verslaafden project in Pakistan te steunen door ze daar te laten maken. Hij is naar het project Nai Zindagi (nieuw leven) gegaan om hen te leren hoe de vlinders worden gemaakt.


In de praktijk wordt de vlinder vaak gebruikt door families met kinderen. Zij kunnen voor hun overleden opa, oma, vader of moeder een vlinder beschilderen en op een zorgvuldig gekozen moment de vlinder op de kist draaien. Soms worden er een of twee vlinders gebruikt, soms staat de kist er vol mee. Onbeschilderd is de vlinder ook heel mooi.


Heemvaert werkt graag met Radboud samen.

Samen zorgen we er voor dat schoonheid troost biedt. Wilt u meer weten over de kisten van Radboud neem dan een kijkje op zijn website: www.grafkist.nl.

Grafkist Radboud Spruit

Een uitvaart om te herinneren.

Het geeft veel rust om al voor het overlijden je uitvaartwensen vast te leggen. Wil je je eigen wensen met een uitvaartadviseur bespreken?

We bespreken dit globaal of heel gedetailleerd, jouw wensen staan hierbij centraal en vormen de basis bij het regelen van je uitvaart. Een open gesprek over jouw eigen uitvaart. Bel voor een afspraak: 023-2078050.


Comentarios


bottom of page