top of page
  • Foto van schrijverRoos Beijers

Bidprentje of een herinneringen box bij een uitvaart?


Hoe heurt het eigenlijk?

Traditioneel gezien worden er bidprentjes of bedankkaartjes gestuurd na de uitvaart. De gasten die hun adres hebben achtergelaten in het condoleanceregister ontvangen zo’n zes weken na de uitvaart een bedankkaartje. Volgens de traditionele etiquette ‘moet’ je iedereen die een condoleancekaart heeft gestuurd, persoonlijk bedanken door een kaart(je) terug te sturen. Soms wordt er ook dankbetuiging geplaatst in de krant.

 

Traditioneel bidprentje

Bidprentjes voor de gasten bij begrafenissen is van een katholieke traditie. Een bidprentje is een kaartje (meestal met een portretfoto erop) als herinnering aan de overledene. Tegenwoordig hoeft zo’n prentje niet per se een religieuze betekenis te hebben. Daarom wordt het ook wel gedachteniskaartje genoemd. Je geeft de gasten eigenlijk gewoon een klein aandenken mee dat zij thuis een mooi plekje kunnen geven. Bij de één staat er een uitgebreide levensloop op, bij de ander alleen een kort gedicht.

 

Dat is zoals het heurt… en daar is helemaal niets mis mee.Wat geef jij je gasten op jouw uitvaart?

  • Bidprentje. Een mooi kaartje met mijn foto en gedicht.

  • Herinneringsbox. Doosje vol herinneringen aan de overledene.


Zo kan het ook.

Steeds vaker zien we dat het bidprentje vervangen wordt door een presentje. En daar zijn vele mooie variaties in te maken. Wat denk je van een mini-gedenksteentje of de bloemzaadjes van de favoriete bloemen van degene die is overleden? Waar een leven eindigt, plant je een zaadje waaruit weer een nieuw leven vol herinneringen ontstaan. Je kunt ook een tasje of een mooie herinneringen box samenstellen waarin je waardevolle spullen kan doen ter herinnering aan degene die is overleden.


Ter inspiratie:

  • Een mooi (foto)boekje met foto's en gedichten waar de overledene van hield;

  • Een geurkaars;

  • Een wensbootje van oplosbaar papier;

  • Een wens of bedankkaartje;


 

Of het nu gaat om een eenvoudige bedankkaart met een persoonlijke noot of een doordachte herinneringen box, het zijn die gebaren die de herinnering aan een geliefde bijzonder maken, als een blijk van zorg en aandacht.

 

In de diversiteit van tradities en voorkeuren is er ruimte voor creativiteit en een eigen invulling van wat past in plaats van wat heurt. We denken graag met jullie mee welk presentje, herinneringen box of bedankkaart recht doet aan het unieke leven dat we mogen eren in de uitvaart die we samen creëren.


Bel of mail ons om een afspraak te maken: 023-2078050 of via info@heemvaert.nl


Comments


bottom of page