top of page
  • Foto van schrijverMarsha Brink

(Huis)dieren en de dood, deel 1.

Wat gebeurt er met je huisdieren na jouw overlijden?

Voor kinderen is vaak heel goed geregeld, wie voor hen zal zorgen, mochten beide ouders dat niet meer kunnen. Maar heb jij al iets geregeld voor je huisdieren, mocht jou iets gebeuren...?

 

Liever niet naar het asiel toch?

Als je niet wilt dat je dier in het asiel belandt of bij iemand terechtkomt die mogelijk niet goed voor je dier zorgt, dan moet je in een testament of codicil vastleggen wie jouw hond of kat 'erft'. Doe je dat in een testament dan moet dat via de notaris en dat kost geld. Via een codicil kun je dat zelf regelen en dat is gratis.

 

Een dier wordt door de wet gezien als een bezit als je komt te overlijden. Dat betekent dat als je niets hebt vastgelegd, je dier automatisch naar jouw erfgenamen gaat. Dit kunnen bijvoorbeeld je kinderen of familie zijn. Zij mogen dan beslissen wat er met je hond of kat gebeurt. Natuurlijk kunnen zij goed voor je kat of hond zorgen, maar misschien verkopen ze je dier wel of brengen ze hem naar het asiel. Als je geen erfgenamen hebt, is de kans heel groot dat je dier in het asiel belandt.

 

Beschrijf je wensen in een codicil

Wil je liever niet naar de notaris, maar wél duidelijk maken aan wie jij je huisdier wilt nalaten? Dan is een codicil mogelijk een oplossing. Een codicil is een handgeschreven brief. Dus niet getikt en uitgeprint vanaf de computer. De brief moet voorzien zijn van een datum en een handtekening van de opsteller. De opsteller kan in deze brief aangeven dat een bepaald persoonlijk bezit wordt nagelaten aan een persoon of goed doel en dus ook wie voor jouw huisdier mag gaan zorgen na jouw dood. Vaak wordt een codicil gebruikt als aanvulling op een testament. Stel je hebt een aantal jaar geleden een testament opgesteld en je wil later vaststellen waar je huisdier naar toe mag, dan kun je dat eenvoudig doen met een codicil. Hier zijn dan ook geen extra notariskosten aan verbonden.

 

Goed te weten over een codicil

Het is belangrijk om te weten dat een codicil een aantal beperkingen heeft. Zo kun je geen geldbedrag nalaten via een codicil en je kunt ook geen executeur aanwijzen met een codicil. Dit kan dan wel weer in een testament, maar dat moet dus via de notaris. Ook is het belangrijk dat iemand weet dat het codicil bestaat, omdat de notaris hier niet van de hoogte hoeft te zijn en het dus ook niet hoeft op te volgen of uit te voeren.

 

Goed voorbereiden, rust voor jezelf en je (huis)dier.

Mocht je ziek zijn en weten dat je einde nadert, dan kun je ook zelf al op zoek gaan naar een best passend baasje voor jouw hond, kat of konijn. Dat kan natuurlijk familie of een bekende zijn. Zorg dat diegene op de hoogte is dat je je dier aan hem of haar wilt nalaten en dat hij of zij daar ook akkoord mee is. Het mooiste is natuurlijk als de erfgenaam ook iets weet over het dier, zoals bepaalde gewoontes, favoriet eten en routines. Dat maakt de overgang voor je dier ook iets minder heftig. Maar als je geen geschikte bekende of familie in je kring hebt, kun je ook via een aantal stichtingen zorgen voor een nieuw huisje voor je huisdier. We noemen hier de twee meest bekende maar er zijn er vele, kijk eens goed rond op het internet dan vind je vast wat bij jou en je huisdier past.

 

Profiel via Verhuisdieren

Je kunt op de website www.verhuisdieren.nl een (oppas-)profiel aanmaken waarin je uitlegt hoe de situatie is. Op deze manier bepaal je zelf waar je dier naar toe gaat na je overlijden. Vaak is met het nieuwe baasje ook wel de afspraak te maken dat het dier bijvoorbeeld bij je blijft tot het echt niet meer gaat of tot het moment dat je overlijdt. Het geeft veel rust als je weet dat je dier goed terechtkomt, mocht jou iets ergs overkomen.

 

Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren

Dit is een stichting die na jouw overlijden eigenaar wordt van je huisdier. En dat is van belang wanneer een herplaatsing mislukt of door een andere oorzaak opnieuw een passende plaats voor het dier gezocht moet worden. Deze stichting neemt de taak op zich om te letten op het welzijn en de gezondheid van het dier. Deze dieren kunnen altijd rekenen op medische, financiële en of andere hulp van de stichting. (www.slhh.nl)

 

Gun het je (huis)dier om afscheid te nemen

Als het baasje thuis is overleden, laat de hond of kat dan zeker even bij het baasje kijken. Zet ze op bed bij de baas zodat ze zelf kunnen zien, ruiken en voelen dat de baas overleden is. Dit kan ook later nog op de locatie waar de overledene wordt opgebaard. Als wij een uitvaart organiseren van iemand die dieren heeft. Dan betrekken we de dieren er zo veel mogelijk bij. We blijven kijken naar wat goed is voor de nabestaanden en dus ook voor de huisdieren. Het was heel ontroerend om te zien dat een poes zich spinnend opkrult bij het voeteneinde van haar baasje omdat ze dat altijd deed. Na verloop van tijd vertrok ze zelf en is niet meer bij haar baasje geweest. Ze had haar moment gehad. En we kennen denk ik allemaal wel de beelden dat een hond bij het graf van zijn baasje waakt. Wij kijken altijd naar wat wel kan om waarde toe te voegen voor alle nabestaanden en dus ook voor de huisdieren.

 

Rouwen honden?

Een hond voelt zich veilig bij een duidelijke structuur en hiërarchie. Als die door een overlijden verandert kan dat zijn weerslag hebben op het welbevinden van de hond. Dat is voor elke hond verschillend. Sommige honden kunnen tekenen van depressiviteit vertonen: ze gaan slecht eten, veel blaffen, worden onrustig en kunnen incontinent worden. Soms gaan ze echt zitten wachten tot dat de ander terugkomt. Je kunt je hond troosten door vast te houden aan routines, je eigen verdriet weg te houden en het dier veel positieve aandacht te geven.

 

En hoe werkt dat bij katten?

Een kat is gevoelig voor stress van (verdrietige) gezinsleden en veranderingen. Dit kun je terugzien in het gedrag: ze gaan meer miauwen, maar ook veel slapen. Minder eten, sproeien, voor zich uit staren en aanhankelijkheid zijn ook tekenen van rouw bij een kat. Net als bij de hond helpt structuur en positieve aandacht door geruststellend te praten, aaien, spelen en bewegen, de kat sneller door de rouw heen.

 

Hoe paarden en pony’s rouwen is minder bekend

Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren. Dat maakt dat voor hen de samenstelling van de kudde bepalend is voor hun veiligheid. Verandering in de kudde is niet alleen verlies van een maatje (paarden zijn erg gevoelig!). Wij zien dat het altijd belangrijk is om het dier goed in de gaten te houden, het is zelfs mogelijk om wanneer je bent nog eens langs je paard te gaan, we begeleiden dat, wij kennen de paardenwereld goed.

 


Wil je met ons in gesprek over wat er met jouw huisdier gebeurt na je overlijden? Of hoe jij je dier kan betrekken bij jouw ziekte bed?

Bel of mail ons voor meer informatie: 023-2078050 of info@heemvaert.nl.







 

 

 

 

bottom of page