top of page
  • Foto van schrijverRoos Beijers

Tips voor het schrijven van een speech voor de uitvaart


Hoe krijg je de juiste woorden op papier op het moment dat je te maken hebt met verlies, rouw en onvoorwaardelijke liefde? Woorden schieten af en toe te kort als het gaat om wat je voelt voor iemand die je moet missen…  en toch wil je dit laatste eerbetoon zo goed mogelijk doen. Volg altijd je onderbuik gevoel, lukt het je daar naar te luisteren dan ontstaat er een voordracht die raakt, het leven raakt en herinneringen raakt.Wij delen graag enkele tips en geven handvatten als het gaat om het schrijven van een speech voor iemand die je lief had.


Kijk terug op herinneringen

Neem de tijd om na te denken over je relatie met de overledene. Denk hierbij aan jullie gedeelde ervaringen en lessen die je hebt geleerd van elkaar. Het is heel fijn om in een emotionele speech ook wat luchtige anekdotes of een grappige herinneringen te delen zo benadruk je ook die de vrolijke en mooie kant van het leven.


Denk aan de bijzondere momenten

Vertel over de momenten die jullie samen bijzonder hebben gemaakt. Dit kunnen gekke avonturen, gedeelde tradities zijn die jullie met elkaar beleefd hebben.


Noteer voor jezelf betekenisvolle anekdotes

Kies anekdotes die de persoonlijkheid, passies en unieke kenmerken van de overledene weerspiegelen. Dit maakt je toespraak authentieker.


Er waren ook hele mooie en positieve herinneringen

Hoewel het begrijpelijk is dat het overlijden van iemand die je lief hebt enorm verdrietig kan zijn en dat de gevoelens van rouw, en pijn overweldigend kunnen zijn. Is het ook mooi om in je toespraak de de positieve aspecten van het leven van de overledene toe te lichten. Denk aan de vreugde die hij of zij heeft gebracht.


Wees open over emoties

Spreek openlijk over de liefde die je voor de overledene voelt. Het is volkomen normaal om emoties te tonen tijdens het houden van je speech. Wees open over je gevoelens en deel ze met de aanwezigen, dit creëert een verbinding.


Trots delen

Benadruk waar je het meest trots op bent als het gaat om de overledene. Dit kan een prestatie, een karaktereigenschap of een persoonlijk moment zijn waar je met trots op terugkijkt.


Laat stiltes toe

Tijdens de toespraak kunnen stiltes krachtig zijn. Laat de woorden bezinken en geef mensen de ruimte om hun eigen gedachten en emoties te verwerken.


Wees trouw aan jezelf

Verlies jezelf niet in de verwachtingen van anderen. Schrijf en spreek vanuit je hart, zelfs als dit betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen.


Vraag om steun:

Als het moeilijk voor je is om de toespraak alleen te schrijven, aarzel dan niet om hulp te vragen aan vrienden, familie of anderen die de overledene goed kenden. Ze kunnen waardevolle inzichten en ondersteuning bieden.


Het kan ook enorm waardevol zijn als je na het schrijven van de speeches binnen de familie besluit om het voor een eerste keer voor te dragen binnen een veilige kring. Zo kun je luisteren naar de verhalen van de ander, je kwetsbare kant ervaren en je emoties tonen tijdens je eigen moment van voordragen en om feedback vragen als daar behoefte aan is.


Kom je er na deze tips nog niet helemaal uit, zijn wij altijd bereid om te helpen.

Bel naar 023-2078050 of mail naar info@heemvaert.nl


Comments


bottom of page